De winnaar van de Jan Wolkers Prijs 2018 is Menno Schilthuizen met zijn boek Darwin in de stad: evolutie in de urban jungle. ZIjn naam is live bekendgemaakt in de radio uitzending van programma Vroege Vogels op 21 oktober vanuit Museum Boerhaave in Leiden. Jean-Pierre Geelen, voorzitter van de jury, kondigde de winnaar aan. Het boek van Schilthuizen werd gekozen uit een eerder bekend gemaakte shortlist van vijf boeken. Naast het boek van Menno Schilthuizen stonden Binnenstebinnen door Jan Paul Schutten en Arie van ‘t Riet, De Meerkoet door Remco Daalder, Rotgrond bestaat niet door Gerbrand Bakker en Wieren door Miek Zwamborn op de lijst. De keuze van de jury viel uiteindelijk op het boek van Schilthuizen, in de woorden van de jury “het meest verrassende boek”. De winnaar ontvangt een geldbedrag en een tekening van Siegfried Woldhek.

De Jan Wolkers Prijs is ingesteld door het BNNVARA-programma Vroege Vogels, het Wereld Natuur Fonds en de Volkskrant. Hij wordt jaarlijks uitgereikt rond de sterfdag van Wolkers (19 oktober). De prijs is bedoeld voor het beste boek van het afgelopen jaar waarin de natuur de hoofdrol speelt. Naast Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) hebben Karina Wolkers, Allard Stapel (WNF) en Anneke Naafs (Vroege Vogels) zitting in de jury. De prijs bestaat sinds 2013.

Naast Menno Schilthuizen waren Karina Wolkers en Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal, te gast in de uitzending. Zij spraken over de verwerving van de nalatenschap van Jan Wolkers door Museum De Lakenhal en Universitaire Bibliotheken Leiden, eerder deze week bekendgemaakt tijdens een presentatie in het stadhuis van Leiden.

21 oktober 2018