Met Het litteken van de dood. De biografie van Jan Wolkers heeft Onno Blom de Biografieprijs 2018 gewonnen. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Hodshon Huis in Haarlem nam Onno Blom op 18 september zijn prijs in ontvangst en lovende woorden van de jury, die bestond uit Lisa Kuitert, Jeroen Vullings, Elsbeth Etty, Eric Palmen en Arend Soeteman:

“We hebben – net zoals zoveel andere lezers deden – gelééfd met Jan Wolkers, over zijn schouders meegekeken naar zijn liefdes, zijn verdriet, de talrijke diertjes en plantjes die hij met zo veel aandacht beschreef. We hebben de kunstenaar ontmoet, de schrijver mogen voelen.”  (Uit het juryrapport)

Het ruim elfhonderd pagina’s tellende boek werd in oktober 2017 uitgebracht bij De Bezige Bij, als handelseditie van het proefschrift waarmee Blom aan de Universiteit Leiden zijn doctoraat behaalde.

Met het schrijven van zijn Wolkersbiografie is Onno Blom tien jaar bezig geweest. Hij begon het project in het najaar van 2006, op aandringen van Jan Wolkers zelf, de man die zijn carrière begon als beeldend kunstenaar maar in de jaren zestig en zeventig uitgroeide tot Nederlands meest gelezen literaire auteur. In dat laatste levensjaar heeft Blom nog vele gesprekken kunnen voeren met Wolkers, nadien ook met zijn vrouw Karina en met vele familieleden, vrienden en kennissen. Maar vooral heeft Blom voor zijn bekroonde boek kunnen profiteren van het uitgebreide archief van Wolkers:

“De afgelopen tien jaar heb ik me als een razende mol door een berg waardevol oud papier een weg naar het licht gegraven. […] Ik liet mijn oog voor de zoveelste maal dwalen over al die laatjes en laden, dozen, archiefkasten met mappen en stapels materiaal in die tuinkamer op Texel en moest concluderen: Jan Wolkers was zelf ook geobsedeerd door zijn biografie. […] Dat blijkt uit al het materiaal in zijn archief: brieven, schetsen, notitieblokjes, manuscripten, typoscripten, foto’s en dagboeken. […] Wolkers heeft niet alleen bewaard, maar ook actief vergaard. Hij was de detective van zijn eigen leven.” (Het litteken van de dood, p. 981).

In zijn omvang documenteert het archief niet alleen gedetailleerd Wolkers nauw verweven leven en werk, het biedt ook de mogelijkheid om te reconstrueren hoe autobiografische elementen werden omgestookt tot literatuur. Van dit alchemistische proces laat Blom in zijn biografie regelmatig fraaie voorbeelden zien. Verheugend te weten dat dit rijke archief binnenkort naar Leiden komt en beschikbaar is voor het publieke domein!