Museum de Lakenhal

presenteert Jan Wolkers

 

20 juni 2019 – juni 2020

Rondleidingen langs werken van Wolkers in Museum De Lakenhal

Tijdens de Waanzinnige Wolkers Week wordt in Museum De Lakenhal op dinsdag 24, woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 september een rondleiding langs de werken van Jan Wolkers gegeven. Natuurlijk krijgt de wijze waarop het persoonlijke leven van de kunstenaar en zijn werk als beeldhouwer, schilder en schrijver door elkaar lopen daarbij ruime aandacht. Daarnaast kan in het museum bij de werken van Lucas van Leyden, Jan van Goyen, Rembrandt van Rijn en Floris Verster direct meegevoeld worden met de indruk die deze maakten op de jonge kunstenaar in zijn Leidse tijd.

Tijdgeest

Wolkers begint in de jaren ‘50 met naturalistisch beelden. In de vroege jaren ‘60 kiest hij een abstractere weg, aanvankelijk met zware en donkere materieschilderijen. In de loop van de jaren ’60 gaan ze over in speelsere assemblages waarin natuurlijke of juist industriële materialen verwerkt worden. In de hal rond het trappenhuis krijgen zijn laatste “licht”-schilderijen  de volle aandacht. Bij deze uit kleine toetsen opgebouwde werken liet hij zich inspireren door de kleuren van de natuur op Texel. In het werk van Wolkers herken je tijdgeest van de verschillende decennia en zie je hoe hij daar telkens een bijzondere eigen invulling aan geeft.

11 werken

Het afgelopen jaar is de collectie van de Lakenhal met 17 kunstwerken van Jan Wolkers aangevuld. Dit jaar wordt voor het eerst een ruime keuze van 11 werken getoond in de gangen van de Papevleugel. De ontwikkeling van Wolkers als kunstenaar is daar goed en stap voor stap te volgen.

Deelnemers betalen toegang voor het museum (of Museumjaarkaart).

De rondleidingen zelf zijn gratis. De rondleidingen starten om 14.00 uur bij de informatiebalie. U kunt zich hier melden. 

Museum De Lakenhal
Oude Singel 32
2312 RA Leiden