Deze week verschijnt Jan Wolkers in de Leidse Universiteitsbibliotheek. Het boek is uitgebracht naar aanleiding van de expositie ‘Zeven gezichten van Jan Wolkers’, met een selectie van bijzondere stukken uit het archief. Bij deze tentoonstelling is een verdiepende tentoonstelling van manshoge panelen gemaakt aan de hand van teksten en beelden die een aantal belangrijke thema’s uit het leven en werk van Wolkers behandelen. De kleurige Wolkerspanelen zijn nu verwerkt tot een uitgave van bijzonder formaat.

Gedrukt in een beperkte oplage van 500 exemplaren is Jan Wolkers in de Leidse Universiteitsbibliotheek alleen te koop in twee Leidse boekhandels: bij Kooyker in de Breestraat en Burgersdijk & Niermans in de Nieuwsteeg (prijs: EUR 10). Warm aanbevolen bij doorgewinterde en beginnende Wolkersverzamelaars!

Bijzonder Wolkersjaar

De uitgave wil een herinnering zijn aan een bijzonder Wolkersjaar, maar is ook een voorproefje van wat nog komen gaat. In de loop van 2020 zal Universitaire Bibliotheken Leiden de inventarisatie van het archief en de digitalisering van de tekeningen afronden en het materiaal beschikbaar maken voor studenten, docenten, onderzoekers en alle Wolkers-liefhebbers.

Artistieke en literaire nalatenschap

In 2019 kwam de artistieke en literaire nalatenschap van Jan Wolkers naar Leiden. Dankzij een geslaagde fondsenwervingsactie kon Universitaire Bibliotheken Leiden zich ontfermen over het Wolkersarchief en ruim 220 tekeningen; een fraaie selectie van schilderijen en reliëfs werd ondergebracht bij Museum de Lakenhal. Om dit te vieren en te delen met het publiek, was er van 23 tot en met 27 september een Waanzinnige Wolkers Week. Leiden bruiste van de Wolkers-activiteiten!

Tentoonstellingen

De universiteitsbibliotheek toont tot 12 januari 2020 de expositie Zeven gezichten van Jan Wolkers, met een selectie van bijzondere stukken uit het archief. Tegelijkertijd belicht een tentoonstelling van manshoge panelen aan de hand van gereproduceerde teksten en beelden van Wolkers een aantal belangrijke thema’s uit zijn leven en werk.