Museum De Lakenhal toont bij de heropening in juni 2019 een ruime keuze uit de recent verworven kunstwerken van Jan Wolkers. Daaronder Manhattan, een vroeg werk uit 1964 dat met steun van de Vereniging Rembrandt werd gekocht. Manhattan is gemaakt van diverse materialen, op een ondergrond van kranten, verf en steengruis is een verzameling beschilderde houten blokjes geplaatst. Het geeft de indruk van een maquette van New York. Het werk was een beetje beschadigd. Het was vuil, het papier was op een aantal plekken gescheurd en verloren gegaan, sommige blokjes zaten los en een aantal blokjes waren verdwenen. Gelukkig is er een goede zwart-wit foto die kort na 1964 is gemaakt. Marleen Wagenaar was bereid de restauratie van dit werk op zich te nemen.

Na het schoonmaken, het repareren van de scheuren, het aanvullen van het beschilderde papier, en het vastzetten van de losse blokjes was de volgende vraag of de ontbrekende blokjes aangevuld moesten worden. We besloten dit wel te doen omdat de foto een goed beeld gaf van waar de verdwenen blokjes hadden gezeten. Een benadering van de hoogte van zo’n blokje en de mate van beschildering leek ons beter dan bewust een plek open te laten.

In een kort beeldverslag toont Marleen Wagenaar een aantal stappen in de restauratie:


Het beschadigde papier is op een reversibele manier geconsolideerd en aangevuld met zuurvrij papier. De aanvulling is vervolgens zo geretoucheerd dat deze niet meer opvalt.

Door de huidige staat van het kunstwerk te vergelijken met de oude foto blijkt dat er nu blokjes ontbreken, zoals hier ook goed aan het kunstwerk zelf te zien is.